• Beheerder
  •  
    Welkom op dit mooie & nieuwe forum!
    Op weg naar een mooi & nieuw begin!
     

Vakantie naar Hongarije 2017

Gebruikersavatar
henkhouet
Berichten: 930
Lid geworden op: 15 apr 2020, 21:08
Locatie: Hoofddorp

Vrijdag 11 augustus : de eerste dag

Zoals ik al eerder had aangekondigd, heb ik plannen gemaakt om dit jaar op vakantie te gaan naar Hongarije. Niks aparts natuurlijk, behalve dan misschien dat ik ook dit jaar weer op de scooter ga.

Mijn uiteindelijke bestemming is Veszprem, een plaats ongeveer 110 km voor Boedapest. In totaal is de heenreis ongeveer 1600 km. Daarmee zal ik dus totaal ongeveer 3500 km afleggen de komende 19 dagen. (Ik zal ter plaatse ook nog wel wat rondrijden).

Gisteren heb ik de scooter nog weggebracht voor een grote onderhoudsbeurt, en zijn er nieuwe Heidenau banden op gelegd. Dus alles is weer in tiptop conditie. Ik verwacht dan ook geen enkel probleem met de scooter.
f1.jpg
f1.jpg (651.99 KiB) 10475 keer bekeken
f2.jpg
f2.jpg (434.14 KiB) 10475 keer bekeken
En vandaag is het dan zover, de vakantie is begonnen. Het leek er even op dat het niet door kon gaan, want een paar weken geleden is mijn vennoot met zijn scooter gevallen, en heeft daarbij zijn voet gebroken. En tot overmaat van ramp, op de dag dat hij loopgips kreeg, stootte hij met zijn goede voet tijdens het oefenen met zijn loopgips, tegen zijn kruk aan, en brak daarbij zijn kleine teen van zijn goede voet.

Omdat ik mijn werk niet achter kan laten zonder bezetting, en mijn vennoot totaal 6 weken in het loopgips moet blijven, ben ik afhankelijk van de zoon van mijn vennoot, of hij bereid is om gedurende mijn vakantie te komen werken.

Gelukkig wil hij dat wel, en kan ik dus toch aan mijn reis beginnen.

Vandaag eerst nog gewerkt, maar wel geprobeerd zo snel mogelijk klaar te zijn. Alle kleding en andere zaken had ik al ingepakt, zodat ik meteen weg kon na mijn werk.

Een paar dagen geleden kreeg ik van Oldy, oftewel Jan, een berichtje, dat hij het leuk zou vinden om de eerste dag met me mee te rijden, helemaal naar de eerste overnachtingsplaats. Helemaal te gek, natuurlijk. Dus Jan regelde met veel moeite zijn overnachting in hetzelfde hotel, en we spraken af om elkaar in Utrecht op te pikken.

De eerste rit voert ons naar Uedem in Duitsland. Dit plaatsje ligt in de nabijheid van Kalkar , waar sinds 1995 een attractiepark gevestigd is, in en op het complex wat ooit bedoeld was als nucleaire kweekreactor. De Nederlandse zakenman Hennie van de Most is de eigenaar van dit attractiepark.
Rond half 2 uur heb ik Hoofddorp achter me gelaten, en ben ik via Wilnis in de richting van Utrecht gereden.
f3.jpg
f3.jpg (504.66 KiB) 10475 keer bekeken
Snel even een foto gemaakt van de korenmolen, en daarna de Vecht gevolgd, langs Nijenrode, naar Overvecht in Utrecht, waar Jan al stond te wachten.
f4.jpg
f4.jpg (896.03 KiB) 10475 keer bekeken
f5.jpg
f5.jpg (978.99 KiB) 10475 keer bekeken
Vanaf hier gingen we via Zeist, Ede, Arnhem en Zevenaar, naar de grensovergang met Duitsland , om dan koers te zetten naar Uedem.
f6.jpg
f6.jpg (489.83 KiB) 10475 keer bekeken
f7.jpg
f7.jpg (579.14 KiB) 10475 keer bekeken
Het weer laat te wensen over. Het is gelukkig wel droog, maar de zon laat zich niet zien. Van mooi zomers weer is totaal geen sprake.
Na een rit van 181 km (en voor Jan zelfs 230 km) komen we bij het hotel aan. Het ligt behoorlijk afgelegen, en het lijkt gesloten. Nadat we de scooters hebben geparkeerd, zoeken we de ingang, maar alle deuren zijn op slot. Dus maar even aanbellen, en ja hoor, daar komt een jonge dame de deur open maken, geeft ons de sleutel van de kamer, en laat even zien waar we deze nacht zullen slapen.

Eten in het hotel is vandaag helaas vandaag niet mogelijk, omdat er een grote festiviteit gepland is, en daarvoor de hele zaal al is ingericht. Dus na het opfrissen maar weer op pad, om een kleine 10 km verderop in het dorp iets te gaan eten. Niet alleen wij moesten iets nuttigen, ook de scooters moesten voorzien worden van brandstof. Het eerste tankstation wat we gevonden hadden, bleek al gesloten. Dus, na het eten, zo rond de klok van half 10, maar even gevraagd of er in de buurt nog een tankstation was, waar we nog terecht konden.

Gelukkig nog net op tijd, konden we de scooters volgooien, en zijn daarna terug gereden naar het hotel. Het was ondertussen al 10 uur, dus een mooie tijd om te gaan rusten.

Morgen zet Jan weer koers naar huis, en ga ik alleen verder naar Hongarije. Ik zal m’n maatje wel missen, want het was toch wel gezellig om samen op te trekken.

Helaas kreeg ik geen verbinding met internet, zodat dit verslag pas later op het internet gezet is. Hopelijk gaat dat de komende dagen wat beter.
Voor nu, lekker slapen, en morgen weer fris verder.

Tot morgen.
Gebruikersavatar
henkhouet
Berichten: 930
Lid geworden op: 15 apr 2020, 21:08
Locatie: Hoofddorp

Zaterdag 12 augustus – de tweede dag

Nadat ik gisteravond nog een tijdje bezig ben geweest om te proberen om verbinding met internet te krijgen, wat overigens niet lukte, ben ik maar gaan slapen.

Het was ondertussen ook al half twaalf, dus ook wel verstandig om rust te nemen.

Via sms had ik een berichtje naar mijn vrouw en familie gestuurd, om te laten weten dat ik veilig aangekomen was. Omdat ook de telefoonverbinding te wensen overliet, ging dit allemaal zeer moeizaam.

Maar toen ik net lag te slapen, kwamen er allemaal reacties op dat sms-je, zodat ik nog een tijdje wakker gelegen heb.

En dan gaat mijn alarm op mijn telefoon, het is 7 uur, en dus tijd om op te staan. Ik kijk naar buiten en zie dat het grauw en grijs weer is, maar, nog steeds droog.

Nadat ik lekker gedoucht had, wilde ik naar beneden gaan voor het ontbijt. Jan stond ondertussen ook al op de gang, en was er ook helemaal klaar voor. De ontbijtruimte hadden we helemaal alleen voor ons zelf, er was verder niemand.
Het ontbijt was voor ons ruim voldoende.

Ongemerkt begon het buiten te regenen. Dus bij het vertrek vanuit het hotel, direct de regenkleding aangedaan, en mijn Garmin in een plastic hoesje gedaan.
Ik heb nu eenmaal geen dure navigatie, en mijn Garmin is dus ook niet waterdicht.
De voeding komt vanuit een powerbank, dus die heb ik ook nog even afgedekt tegen de regen.

Toen alles weer op de scooter vast gezet was, heb ik afscheid genomen van Jan (Oldy). Het was erg leuk om zo een dag samen te rijden, en wat mij betreft smaakt dat naar meer.

De rit vandaag ging naar Willingen, een afstand van 221 km. Ik moet zeggen, geen pretje als het regent.
Want regenen, nou, dat deed het wel. Voor mijn vakantie begon, heb ik een regenoverall gekocht, en heb de laatste weken een paar keer met regen gekeken hoe dat ging.
En, hoewel het thuis allemaal perfect ging, was het nu toch wel even anders. Over zo’n lange afstand blijken er toch kleine lekjes te zijn, en ik kreeg het ook behoorlijk fris.

Mijn handschoen zijn niet waterdicht, dus die nemen wel wat vocht op. Zolang je ze aanhoudt, valt het allemaal wel mee, maar uitdoen, en daarna weer aan, dat gaat minder lekker, en voelt ook niet lekker aan.

Van foto’s maken is dan ook erg weinig gekomen, helaas. Want de route die ik gereden heb, liep via mooie wegen door bossen, leuke stadjes en dorpjes, en best wel wat bezienswaardigheden.

Alles bij elkaar een goede reden om nog eens een keer in deze omgeving terug te komen. (en ook op de terugweg kan ik er nog van genieten)

Net voor ik het plaatsje Willingen bereikte, stuurde mijn Garmin mij een apart weggetje op. Het bleek een bosweg te zijn, die gebruikt wordt door houthakkers. Voor ik het wist was ik bezig om tegen een berg op te rijden, redelijk steil, en niet meer geasfalteerd. De ondergrond bestond uit grof puin.
Ik schoof dan ook letterlijk van links naar rechts, en had moeite om op het pad te blijven.

Gelukkig had ik nieuwe banden op de scooter laten zetten, met een grof profiel, iets waar ik nu heel blij mee was. Ik zat dan ook helemaal verkeerd, en moest uiteindelijk dat rotstuk weer terug.
Glijdend en glibberend ben ik weer beneden gekomen.
En door even over een andere weg te rijden, kwam ook de Garmin weer tot inkeer, en wees mij uiteindelijk de goede richting.

Om half 3 was ik bij mijn hotel. Niet eens zo langzaam, want ik was om 9 uur vanochtend vertrokken.
Ik moet zeggen, ik heb verder ook weinig oponthoud gehad, en ik had nog niet geluncht.

Zoals gezegd, foto’s zijn er bij ingeschoten, op een paar na.

Bij het plaatsje Delecke, staat een toren, een zogenaamde Bismarcktoren. Deze heb ik nog even op de foto gezet.
In Duitsland staan veel meer torens met de naam Bismarcktoren, een soort eerbewijs aan de eerste bondskanselier van Duitsland, Otto von Bismarck.
f8.jpg
f8.jpg (249.21 KiB) 10472 keer bekeken
f9.jpg
f9.jpg (252.7 KiB) 10472 keer bekeken
Deze toren, met een hoogte van slechts 18 meter, is gebouwd van zandsteen. De bouw heeft, door diverse omstandigheden, uiteindelijk 20 jaar !!! geduurd.
Men begon in 1914 te bouwen, maar door de oorlog werd de bouw gestopt, en ging met eerst weer in 1920 verder, maar bouwde hem niet af. Pas in 1933 werd, in verband met de 119e verjaardag van Bismarck de toren afgebouwd, om dienst te doen als uitkijktoren.
f10.jpg
f10.jpg (308.88 KiB) 10472 keer bekeken
Oh ja, en in mijn hotel even een foto van mijn kop koffie met gebak.
Deze goede gewoonte wilde ik ook dit jaar maar weer voortzetten.
f11.jpg
f11.jpg (191.75 KiB) 10472 keer bekeken
Hopelijk morgen iets beter weer, zodat ik wat meer dingen kan bekijken.
Ik ben ondertussen lekker gaan douchen en daarna gaan eten.
Heerlijk gegeten, biertje erbij, en nu lekker onderuit hangen, even tv kijken en dan slapen.

Morgen weer een nieuwe dag.


Tot morgen
Laatst gewijzigd door henkhouet op 20 apr 2020, 15:05, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
henkhouet
Berichten: 930
Lid geworden op: 15 apr 2020, 21:08
Locatie: Hoofddorp

Zondag 13 augustus – de derde dag.

Heerlijk geslapen.
Om 7 uur ging mijn alarm af, en eigenlijk had ik helemaal geen zin om op te staan.
Ik bedacht me dat het vakantie is, en ik moet kunnen doen en laten wat ik wil.
Maar ja, ik heb een hotel besproken voor vanavond, in een dorp, ruim 240 km hier vandaan, dus ik heb nog een stukje te gaan.

Eenmaal uit bed, en in de douche, komt de zin om te vertrekken alweer terug.
Ik ruim al mijn spullen weer op en loop naar de ontbijtruimte.

Ik verblijf in een mooi hotel, maar mijn kamer is gelegen in een dependance, recht tegenover het hotel. Dus, even de straat oversteken, niet meer dan 5 meter, en ik ben er.
Ik ben de eerste, het is dan ook nog vroeg, en het is zondag, dus veel gasten komen wat later ontbijten.
Het buffet is zeer uitgebreid, het ontbreekt werkelijk aan niets. Een goed ontbijt is aan mij wel besteed, dus ik laat deze kans niet onbenut om van allerlei broodjes, roerei, en fruit tot mij te nemen.
Dit, aangevuld met jus de orange en koffie, zorgt ervoor dat ik er weer tegenaan kan.

Mijn helm en handschoenen waren gisteren zeiknat, maar gelukkig heb ik alles kunnen drogen, door een verwarming aan te zetten.
Wederom ziet het er buiten grauw en grijs uit, al is het wel droog. Daarom besluit ik toch maar om alvast mijn regenoverall weer aan te trekken, en me voor te bereiden op de komende regen.
Om 9 uur ben ik met alles oppakken klaar, en begin ik aan mijn rit naar Streufdorf, een kleine 240 km verderop.

De lucht is vochtig, en het duurt dan ook niet lang of de eerste spatjes regen komen alweer naar beneden. Maar daar blijft het gelukkig bij.
f12.jpg
f12.jpg (393.33 KiB) 10469 keer bekeken
Misschien komt het doordat ik mezelf tussen allerlei bergen bevindt, maar een stuk verderop lijkt de lucht ietwat op te klaren.
f13.jpg
f13.jpg (481.71 KiB) 10469 keer bekeken
Omdat het even droog is, maak ik snel even een foto van de omgeving. Hier wil ik nog wel een keer terug komen, want Willingen is echt de moeite waard om te bezoeken.
Het dorp zelf is wat toeristisch, maar de natuur is echt prachtig.

Langzaam maar zeker klaart het weer verder op, en rijd ik verder naar Korbach, Waldeck en het Edertal richting Bad Wildlungen.
Het waterig zonnetje wordt steeds sterker, en hoewel ik beslist nog niet hoef te smeren met een zonnebrand factor 40, wordt het wel steeds aangenamer.

Bij Homberg ben ik even van route afgeweken en ben ik naar het stadscentrum gereden. Tjonge jonge, wat een leuk stadje, vol met vakwerkhuisjes, en pittoreske straatjes en pandjes.
f14.jpg
f14.jpg (541.64 KiB) 10469 keer bekeken
f15.jpg
f15.jpg (587.16 KiB) 10469 keer bekeken
f16.jpg
f16.jpg (639.09 KiB) 10469 keer bekeken
f17.jpg
f17.jpg (260.51 KiB) 10469 keer bekeken
f18.jpg
f18.jpg (723.28 KiB) 10469 keer bekeken
Het is ondertussen alweer 11 uur. Dus tijd voor een kleine pauze.
Mijn oog valt op een Mc Donalds, met Mc Cafe. Tijd voor koffie met iets lekkers.
Eerst moet ik me ontdoen van mijn helm, handschoenen, regenoverall en niergordel, voordat ik naar binnen kan.
Ik bestel een grote koffie met een nutella muffin. Nou, dat heb ik geweten. De koffiekop had het formaat van een kinderbadje.
Niettemin heeft het me wel gesmaakt.
f19.jpg
f19.jpg (340.42 KiB) 10469 keer bekeken
Toen ik na een half uurtje weer buiten bij de scooter kwam, besloot ik om mijn regenoverall maar eens niet meer aan te trekken, in de hoop dat het verder droog zou blijven.

En het is droog gebleven.

Sterker nog, het werd heerlijk weer, de zon bleef steeds langer schijnen, en hoewel de lucht vol met wolken was, heb ik genoten van de zon, en de bijbehorende temperatuur.
f20.jpg
f20.jpg (645.58 KiB) 10469 keer bekeken
Mijn rit gaat verder naar het hoogtepunt van mijn dag, de plaats waar de toenmalige scheiding van de DDR en West Duitsland tot stand kwam, met daarbij checkpoint Alpha. Een plaats die ik graag wilde bezoeken, en waar ik dus even de tijd voor heb genomen.
f21.jpg
f21.jpg (336.95 KiB) 10469 keer bekeken
Dit was een van de drie posten waar de grens gepasseerd kon worden tussen Oost en West.
f22.jpg
f22.jpg (379.2 KiB) 10469 keer bekeken
f23.jpg
f23.jpg (641.01 KiB) 10469 keer bekeken
f24.jpg
f24.jpg (853.48 KiB) 10469 keer bekeken
f25.jpg
f25.jpg (125.77 KiB) 10469 keer bekeken
f26.jpg
f26.jpg (672.11 KiB) 10469 keer bekeken
f27.jpg
f27.jpg (1.03 MiB) 10469 keer bekeken
f28.jpg
f28.jpg (876.23 KiB) 10469 keer bekeken
Het is in deze tijd, waarin sprake is van het Schengen verdrag, nog moeilijk voor te stellen, dat vrij reizen tussen Oost en West niet mogelijk was.
Sterker nog, hele families zijn door het plaatsen indertijd van de muur, gescheiden van elkaar, en konden elkaar niet meer ontmoeten.
Als je dan op deze plaats rondloopt, en je ziet nog delen van de prikkeldraadhekken, stukjes mijnenveld, en de hondenbewaking, dan voel je dat dit toch verschrikkelijk moet zijn geweest.

Vrijheid is voor de meeste van ons een gemeengoed, en het afnemen daarvan is goed gemeen.
f29.jpg
f29.jpg (525.27 KiB) 10469 keer bekeken
Langs mijn route kwam ik dan ook steeds weer uitkijktorens tegen, die gebruikt werden om elkaar in de gaten te houden.

Het was een prachtige dag, vol van bezienswaardigheden, mooie natuur, en echt een schitterende route.
f30.jpg
f30.jpg (435.46 KiB) 10469 keer bekeken
Ik was stiekem best een beetje trots op mezelf voor het uitzetten van deze rit, want de wegen die ik gereden heb, waren voor motorrijders, en dus ook scooterrijders een lust om te doen.
Weliswaar met stijgingspercentages van 10 %, waarbij de snelheid terug viel nnaar ongeveer 20 km per uur, maar dat maakt het juist ook zo mooi.

Om 4 uur ben ik aangekomen bij mijn hotel.

Een eenvoudig hotel, maar de mensen die het runnen hebben echt een warm hart. Alles is mooi schoon, en leuke kamer, perfecte WiFi, en een lekker biertje.

Ik ga even een hapje eten, en dan lekker nog even wandelen in het dorp.
Hopelijk houdt dit weer nog even aan, dan wordt het morgen ook wel weer en mooie dag.

Tot morgen
Gebruikersavatar
henkhouet
Berichten: 930
Lid geworden op: 15 apr 2020, 21:08
Locatie: Hoofddorp

Maandag 14 augustus – de vierde dag

Het gebruikelijke ritueel heeft zich weer afgespeeld.
Het wekkertje, opstaan, douchen, ontbijten, en afrekenen. Klaar voor weer een nieuwe dag.

De zon schijnt al volop, al is de temperatuur nog niet zo bijzonder hoog. Niettemin, zoals Andre van Duin al eens zong “alles ziet er anders uit als de zon schijnt”.

Ik ben al erg vroeg klaar met alles, zodat ik al om half 9 op de scooter zit, en op weg ga naar mijn nieuwe bestemming.
Vandaag reis ik naar Walderbach , niet ver weg van Regensburg. Hier heb ik een kamer geboekt in een voormalig klooster.
Eerlijk gezegd ben ik best nieuwsgierig hoe het eruit zal zien, en of er nog iets van de oude contouren van het klooster terug te vinden zijn.

De afstand die ik moet overbruggen is 245 km, waarvan een redelijk deel over wat grotere wegen loopt (de Duitse B wegen). Maar ook een behoorlijk stuk loopt via kleinere wegen.

Allereerst gaat de reis naar Coburg, een middelgrote stad, die is ontstaan in 1056. In deze stad is ook de eerste koning van België, Leopold de eerste, geboren.
Eigenlijk zou Leopold de koning van Griekenland worden, maar omdat dit land met de andere Europese machthebbers niet tot een akkoord over de landsgrenzen kon komen, en er een burgeroorlog dreigde, heeft hij er toch maar vanaf gezien.

Ook prins Albert, de echtgenoot van de Britse koningin Victoria, is in deze stad geboren.

Een van de stadsdelen heet Creidlitz, waar ik een heel oud stations huisje zag staan.
Het deed me denken aan de modelbouwhuisjes die ik vroeger bij mijn elektrische trein had staan.
f31.jpg
f31.jpg (586.42 KiB) 10467 keer bekeken
Zoals ik al vertelde, liep een stuk van de route via B wegen, en een daarvan was de B 303.
Ik had deze weg niet op moeten nemen in mijn route, want het was ontzettend druk op deze weg, met name ook met vrachtverkeer. En omdat deze weg de nodige hoogteverschillen kent, gebeurde het regelmatig dat het verkeer achter mij behoorlijk werd opgehouden.

Een keer kwam het bijna tot een behoorlijk ongeval, omdat een dame in een BMW mij in wilde halen, terwijl er een tegenligger aan kwam. De dame kwam met gierende banden nog net op tijd tot stilstand, voordat ze de andere auto raakte.
Dat was wel even een moment dat ik bang was dat de spanning op mijn bypasses te groot zou worden. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen, en is de schrik alweer verdwenen.
Het blijkt maar weer, dat je zelf foutloos kunt rijden, en toch behoorlijk in gevaar kan worden gebracht.

Even verderop passeerde ik Burgkunstadt. Hier ben ik even naar de Altstadt gereden, en heb daar heerlijk rond gekeken. Het is een plaats met veel oude vakwerkhuizen, en straatjes die behoorlijk steil zijn. Erg mooi is het rond het marktplein.
f32.jpg
f32.jpg (709.71 KiB) 10467 keer bekeken
f33.jpg
f33.jpg (628.02 KiB) 10467 keer bekeken
f34.jpg
f34.jpg (216.8 KiB) 10467 keer bekeken
f35.jpg
f35.jpg (175.62 KiB) 10467 keer bekeken
f36.jpg
f36.jpg (199.53 KiB) 10467 keer bekeken
f37.jpg
f37.jpg (524.39 KiB) 10467 keer bekeken
Omdat ik iedere keer aan het rommelen was om mijn fototoestel te pakken uit de topkoffer, heb ik voor het gemak maar even een klein mandje bij mijn stuur gehangen, zodat ik de belangrijkste dingen binnen handbereik heb.
f38.jpg
f38.jpg (403.78 KiB) 10467 keer bekeken
Na even een kop koffie te hebben gedronken, ben ik via vele kleinere wegen, door kleine oude dorpjes, verder gereden. Genietend van de prachtige natuur, het weidse landschap, wat zo in de zon er prachtig bij ligt.
f39.jpg
f39.jpg (762.1 KiB) 10467 keer bekeken
f40.jpg
f40.jpg (565.25 KiB) 10467 keer bekeken
f41.jpg
f41.jpg (498 KiB) 10467 keer bekeken
Dan kom je soms de gekste dingen tegen. Zo was er aan de rand van een maisveld een kleine gedenkplaats ingericht. Het zal wel een reden hebben, zo verlaten en ver buiten het dorp.
f42.jpg
f42.jpg (841.22 KiB) 10467 keer bekeken
En ook nu kwam ik nog een uitkijkpost tegen, ver boven alles uitstekend, zodat men over een grote afstand zicht had op alles wat er gebeurde.
f43.jpg
f43.jpg (488.86 KiB) 10467 keer bekeken
f44.jpg
f44.jpg (524.23 KiB) 10467 keer bekeken
Verder in de richting van Nabburg stond geisoleerd van het dorp nog een kerkje, met daaromheen een begraafplaats. Maar wat mij opviel was het grote nest op een van de torens, en de grote vogels die daar vanaf vlogen.
Gelukkig nog net zichtbaar op de foto.
f45.jpg
f45.jpg (610.31 KiB) 10467 keer bekeken

Het was een heerlijke dag, vol van zoveel moois om te zien, en met een prima weertje.
f46.jpg
f46.jpg (732.89 KiB) 10467 keer bekeken
Nu even lekker eten en ontspannen, zodat ik er morgen weer tegenaan kan.

Tot morgen.
Gebruikersavatar
henkhouet
Berichten: 930
Lid geworden op: 15 apr 2020, 21:08
Locatie: Hoofddorp

Dinsdag 15 augustus – de vijfde dag.

Gisteravond tot vervelends toe geprobeerd om mijn verslag van die dag te uploaden.
Helaas had ik in het hotel waar ik verbleef geen WiFi , en was de internetverbinding met mijn telefoon ook niet best.

Omdat ik mijn verslag ook op facebook wilde zetten, heb ik geprobeerd om met mijn telefoon een hotspot verbinding te maken met mijn tablet. Dat is op zich natuurlijk geen enkel probleem.

Maar telkens viel de verbinding weg, zodat ik wel de tekst, maar niet de foto’s kon uploaden. Maar dan toch, om 11 uur s’avonds, lukt het me toch om de foto’s erbij te zetten.

Helaas lukte dit niet meer voor het verslag van onze scooterclub.
Dus was het wel tijd om te gaan slapen.

Zoals ik al had verteld, is dit hotel gevestigd in een voormalig klooster.
Een mooie locatie, met ook mooie ruime kamers.
Maar daar houdt het positieve toch wel aardig op.
f47.jpg
f47.jpg (167.17 KiB) 10466 keer bekeken
f48.jpg
f48.jpg (551.97 KiB) 10466 keer bekeken
Het begon al met het feit dat ik niet in het hoofdgebouw sliep, maar een aangrenzend gebouw. Op zich geen enkel probleem, want ook hier waren mooie ruime kamers.
Maar geen douchegel, geen toiletpapier, zoals gezegd geen WiFi,
en een bijbehorend kerkje, waar de bel van de klok, ieder kwartier sloeg.

OOK S’-NACHTS

Dus ik ben vrij vaak wakker geweest. Gelukkig heb ik altijd eigen spullen bij me, zodat ik met toch wel kon wassen. Wel voorzichtig met de douche, want die bleef van ijskoud naar bloedheet verlopen, zonder dat ik de kraan aanraakte.

En toen naar de prachtige ontbijtzaal, in het hoofdgebouw.
Echt een schitterende ruimte. Dit kon echter niet goedmaken dat er maar een karig ontbijt klaar stond.
Zeer weinig keus, 2 verschillende soorten boterhammen, geen broodjes, gelukkig wel kaas, en een gekookt eitje.

Wellicht zijn ze aan de eieren goedkoop aangekomen, want die waren er wel in overvloed.

Is het eierschandaal dan toch nog ergens goed voor.

Na het ontbijt heb ik alles weer op de scooter gedaan, en was ik klaar voor vertrek.

Vandaag wederom 240 km te gaan, dit maal naar Perg, in Oostenrijk. Na Nederland en Duitsland dus het derde land wat ik doorkruis.
De reis was voor een behoorlijk deel gepland via de weg langs de Donau, en een deel via wat snellere wegen. Hoewel ik wist dat er ook wel een paar steile stukken tussen zouden zitten, ging ik ervan uit dat het rijden langs de Donau niet zoveel steile stukken zou hebben.
f49.jpg
f49.jpg (735.23 KiB) 10466 keer bekeken
Het weer is bijzonder mooi, volop zon en totaal geen wolken.
De verwachting is dan ook dat de temperatuur op zal lopen tot boven de 30 graden.
Behoorlijk heet, maar beter dan regen.

Het eerste stuk is een heerlijk rustige weg, met het nodige klim- en daalwerk, en met hellingen van 16 % .
Met een snelheid van max 25 km/uur naar boven, en met een snelheid van ruim boven de 60 km/uur naar beneden,
met de nadruk op ruim.

Nu bewijzen de nieuwe banden wat ze waard zijn, want de scooter ligt zo vast als een huis op de weg.

Al snel kom ik op een wat drukkere weg, en ga ik richting Staubing. Hier staat echter een behoorlijk lange file.
Gelukkig kon ik met mijn scooter er langs rijden, zodat ik niet onnodig lang in de zon hoefde te blijven staan.

Er bleek hier een gigantische kermis met bijbehoren te zijn, waar iedereen op af kwam. Veelal gekleed in klederdracht, sjokte iedereen naar een biergarten of andere drinkgelegenheid.
f50.jpg
f50.jpg (713.33 KiB) 10466 keer bekeken
f51.jpg
f51.jpg (625.34 KiB) 10466 keer bekeken
f52.jpg
f52.jpg (615.43 KiB) 10466 keer bekeken
Helaas had ik geen gelegenheid om hier verder te gaan kijken, dus ben ik verder gereden naar Plattling, waar ik heerlijk op een terrasje aan de koffie met gebak ben gaan zitten.
f53.jpg
f53.jpg (407.46 KiB) 10466 keer bekeken
En dan door naar Passau, waar ik de grens over ga naar Oostenrijk.
Ik passeer ondertussen Vilshofen, waar ik toch even stop om een paar foto’s van de Donau te maken.
f54.jpg
f54.jpg (644.11 KiB) 10466 keer bekeken
f55.jpg
f55.jpg (612.54 KiB) 10466 keer bekeken
Nu is het nog maar 25 km tot de grens.
f56.jpg
f56.jpg (656.31 KiB) 10466 keer bekeken
f57.jpg
f57.jpg (260.41 KiB) 10466 keer bekeken
Om 1 uur precies passeer ik de grens, en ben ik weer in een ander land. Je merkt hier niet dat je van het ene land naar het andere rijd. Geen grensposten, of oude wachtershuisjes, alleen een tankstation.
f58.jpg
f58.jpg (737.45 KiB) 10466 keer bekeken
Ik rijd nog steeds op een soort B-weg, (wegnr. 130) die door zijn ligging langs de bergen behoorlijk in de schaduw ligt.
Best wel even lekker, want het is al behoorlijk warm geworden.

De scooter rijdt trouwens opperbest, hoewel klimmen niet echt favoriet is, loopt hij verder hartstikke constant, met een snelheid van ongeveer 64 km/uur op de teller. En door de goede wegligging, voel ik me best veilig, tussen al het andere verkeer.
f59.jpg
f59.jpg (466.59 KiB) 10466 keer bekeken
f60.jpg
f60.jpg (551.61 KiB) 10466 keer bekeken
Met nog zo’n kleine 65 km te gaan, neem ik even een kleine pauze, om iets te drinken en te eten.
f61.jpg
f61.jpg (557.36 KiB) 10466 keer bekeken
En daarna het laatste stuk. Om 4 uur ben ik bij mijn hotel, en check ik in.

Alweer een rit voorbij.

Gelukkig gaat het allemaal goed, en kan ik genieten van de ontspanning en alle mooie dingen die ik zie.

Nu maar eens even lekker opfrissen, en een restaurantje gaan zoeken.
En dan, morgen gezond weer op.

Tot morgen
Gebruikersavatar
henkhouet
Berichten: 930
Lid geworden op: 15 apr 2020, 21:08
Locatie: Hoofddorp

Woensdag 16 augustus – de zesde dag

Bah bah, echt een rotnacht gehad.

Gisteren heb ik op een of andere manier pijn in mijn nek opgelopen, en daar had ik, en heb ik nog steeds, behoorlijk last van. Ik had gehoopt dat dit bij een goede nachtrust wel over zou zijn.

Maar helaas was er van een goede nachtrust geen sprake.
Ik had gisteren mijn overnachting in het duurste hotel van de reis, en ik had daar hoge verwachtingen van.
Ze hadden een beoordeling van 9.1 bij booking.com, dus dat leek allemaal veelbelovend.

Het is een kunst hotel.

Er hangt dus erg veel kunst aan de muur, meest schilderwerken. Dit is op zich best mooi.
Ook op de kamers hangen echte schilderwerken. Het hotel zelf is een statig oud gebouw, midden in Perg.
f62.jpg
f62.jpg (160.83 KiB) 10466 keer bekeken
f63.jpg
f63.jpg (201.66 KiB) 10466 keer bekeken
Mijn kamer viel me al meteen tegen. Klein, en langwerpig.

En het ergste, GEEN airco.

Terwijl het gisteren in Perg 32 graden was. Zelfs om 9 uur ’s-avonds was het nog 27 graden.

Ik moest twee trappen op om bij mijn kamer te komen.
Nou, dan loopt bij die temperatuur de nattigheid door je bilnaad.
En als het dan op de kamer ook zo warm blijft, voel je jezelf niet behaaglijk.

Natuurlijk heb ik mezelf opgefrist, en ben daarna naar bed gegaan.
De ramen open gezet voor de frisse lucht, en toch slecht geslapen.

Ik had de hele tijd het gevoel dat het bed iets schuin stond, alsof mijn hoofd lager lag dan mijn voeten.
Of dit nu tussen mijn oren zat, of echt zo was, ik weet het niet, maar het hield me wel wakker.

Vanochtend maar gauw mijn dingetjes gedaan, en de scooter weer bepakt. Meteen even het oliepeil gecontroleerd, want je wil niet met een kapotte scooter komen te staan. Gelukkig is alles perfect in orde.

Al vrij snel bereikte ik via een prachtige bosweg naar boven, de burcht “Burg Clam” .

Dit is een prachtige burcht die bewoond wordt door de fam. Clam-Martinic.
f64.jpg
f64.jpg (512.64 KiB) 10466 keer bekeken
f65.jpg
f65.jpg (505.1 KiB) 10466 keer bekeken
f66.jpg
f66.jpg (769.78 KiB) 10466 keer bekeken
De burcht stamt uit ongeveer 1149, en was eerst in bezit van twee broers, Otto en Walchun Marland. Daarna is de burcht in vele “handen” geweest, totdat uiteindelijk de keizerin van Oostenrijk, Maria Theresia, de familie Clam de titel gaf “Erflandelijke Oostenrijkse Graaf” , waardoor de familie Clam weer in het bezit kwam van de burcht.

Echter, de familie splitste zich op in drie takken,
namelijk de tak van Clam – Clam (hoezo incest ??) , de tak Clam – Galles, en de tak Clam – Martinic.
Nadat de Clam – Clam tak was uitgestorven, nam de tak Clam – Martinic het bezit op zich.
Dit bezit omvat veel meer dan alleen de burcht.
f67.jpg
f67.jpg (577.64 KiB) 10466 keer bekeken
f68.jpg
f68.jpg (452.89 KiB) 10466 keer bekeken
Tegenwoordig is er ook een museum gevestigd, en worden er jaarlijks muziekconcerten gehouden, met vele vooraanstaande musici.
In de burcht is ook een brouwerij, maar deze is stilgelegd.

Ik vervolg mijn trip verder via de kleine dorpjes en rustige boswegen, en kom bij Grein weer bij de Donau uit.
f69.jpg
f69.jpg (546.58 KiB) 10466 keer bekeken
f70.jpg
f70.jpg (394.79 KiB) 10466 keer bekeken
Vanaf hier volg ik de Donau een behoorlijk lang stuk. De route langs de Donau is geweldig om te rijden. De machtige rivier, aan beide zijden ingesloten door hoog reikende bergwanden, de geheel vol staan met grote bomen.

Geen enkel foto doet recht aan het imposante beeld wat je daar hebt. Als ik geen rekening had hoeven houden met het andere verkeer, had ik beslist veel meer foto’s gemaakt.

Uiteindelijk stuurt mijn navigatie mij een heel rustig landschap in, vol mooie alpenweiden, kleine dorpjes met lintbebouwing, en heerlijke wegen om te rijden. Bijna geen verkeer, soms moeizaam stijgen, dan weer heerlijk afdalen, bochten die niet te scherp zijn, waardoor de vaart er goed in blijft.
f71.jpg
f71.jpg (652.53 KiB) 10466 keer bekeken
Hier een tourtje rijden is zeker geen straf.

Mijn tocht is vandaag even iets korter dan de andere dagen, namelijk 214 km, en dus schiet het al lekker op.
Omdat ik bij de planning al geprobeerd heb om Wenen te vermijden, loopt de route via Neusiedler am See.

Het valt me ook op dat het landschap steeds platter wordt. Ik kom op een stuk wat net zo vlak is als ons eigen landje.
f72.jpg
f72.jpg (512.57 KiB) 10466 keer bekeken
Vandaag een keer geen trek in koffie, maar een flesje drinken zou er wel in gaan.
Dus even gestopt bij de “Billa”, en wat te drinken gehaald. Meteen en plekje in de schaduw opgezocht, en rustig mijn sinasje opgedronken.

En toen weer een heel klein stukje verder, want ik zag dat ik met mijn scooter de magische grens van 20.000 km had bereikt. Dat wilde ik wel even vastleggen op de foto.
f73.jpg
f73.jpg (412.78 KiB) 10466 keer bekeken
Toch een respectabele afstand, als je bedenkt dat ik dit in anderhalf jaar, puur voor hobby heb gereden.
Nou, misschien zijn er 1000 km bij van woon-werkverkeer.

Toen ik door het plaatsje Ebenfurth was gekomen, viel mijn oog op een oude locomotief.
En omdat de eerste dag van deze vakantie, mijn maatje, Jan (Oldy) mij uitgebreid had verteld over zijn werk als machinist, moest ik hier wel een foto van maken.
f74.jpg
f74.jpg (585.97 KiB) 10466 keer bekeken
Jan, deze foto is speciaal voor jou.

De grens van Hongarije nadert al snel, en dat is te zien ook.
Naamplaatsen worden hier zelfs in twee talen aangegeven.
Maar zelfs de Oostenrijkse naam vond ik al apart. Ik ben ervoor terug gereden om het vast te leggen op de foto.
f75.jpg
f75.jpg (338.83 KiB) 10466 keer bekeken
En weer kom ik aan een grens.
Dit keer de Oostenrijkse grens met Hongarije.

Op dit pad staat zelfs een heuse vrouwelijke Oostenrijkse grenswacht.
Het is een grensovergang van niets, maar deze dame bewaakt dat deze overgang op tussen bepaalde uren niet gebruikt mag worden.
f76.jpg
f76.jpg (495 KiB) 10466 keer bekeken
f77.jpg
f77.jpg (465.78 KiB) 10466 keer bekeken
Ik ben in Hongarije, het laatste land van mijn reis.
Naar het hotel is nog maar een kleine 8 km, namelijk in Sopron.

De eerste indruk van Hongarije is dat het arm afsteekt bij haar buurland Oostenrijk. Mijn hotel staat in een grauwe straat , maar ziet er zowel van buiten als van binnen, mooi uit.

En als ik dan kennis maak met de eigenaar, zijn vrouw, en zijn dochter, en ik voel de warmte die zij voor hun gasten hebben, dan valt al het grauwe in het niet.
Ik krijg een prachtige grote kamer (geschikt voor 3 personen) , ik mag mijn scooter in de afgesloten tuin zetten, en wordt aan alle kanten geholpen om het zo comfortabel mogelijk te maken.

Hier wordt ik nou blij van. Nu nog even op zoek naar een geldautomaat, want ik wil wat Hongaars geld in de knip hebben.
Verder even wat broodjes halen ,en wat fruit, want ik heb geen zin om uit eten te gaan.

Lekker op mijn balkon, met fruit en croissantjes.

Tot morgen.
Gebruikersavatar
henkhouet
Berichten: 930
Lid geworden op: 15 apr 2020, 21:08
Locatie: Hoofddorp

Donderdag 17 augustus – de zevende dag

Na een enerverende dag ben ik in mijn hotel aangekomen om mijn verslag van deze dag te schrijven.

Meteen wordt mijn aandacht getrokken door de berichtgeving over de aanslag in Barcelona, waar met een busje is ingereden op wandelende mensen, en waar vele doden en gewonden bij te betreuren zijn. Ook Nederlanders zijn hierbij gewond geraakt.

Heel triest dat dit soort aanslagen maar blijven gebeuren, waar onschuldige mensen de dupe van worden.
Mijn respect en medeleven gaat uit naar iedereen die hierdoor getroffen zijn.

Ik ben vanochtend om 9 uur vertrokken vanaf mijn hotel in Sopron, een plaats net over de grens bij Oostenrijk.
Gisteravond heb ik nog een wandeling gemaakt door een deel van deze stad.
Wat me enorm opvalt is het achterstallig onderhoud aan huizen en andere gebouwen. Zo jammer dat mooie panden er zo verwaarloosd bij staan.

Vandaag begon ik aan de laatste etappe van mijn heenreis, naar de plaats Veszprem.
Veszprem ligt ongeveer 15 km vanaf het Balatonmeer, met een oppervlakte van bijna 600 km, het grootste meer van midden-europa.

Niet geheel toevallig dat dit mijn eindpunt zou worden, omdat mijn broer met zijn vrouw hier op vakantie zijn. Leuk om even een kopje koffie te gaan drinken.

Toen ik tijdens mijn voorbereidingen mijn route aan het plannen was, zag ik er eigenlijk tegenop om in Hongarije te rijden met een scooter.
In mijn herinnering aan de andere bezoeken aan Hongarije, wordt er in dit land erg hard gereden, en komen er veel ongelukken voor.
Maar in de praktijk bleek dat de route die ik had uitgezet eigenlijk heel mooi was, misschien zelfs wel saai, want op sommige wegen ben ik over een afstand van meer dan 10 km niet meer dan 3 of 4 auto’s tegen gekomen.

Het rijden over de Hongaarse wegen is wat anders dan in Oostenrijk of Duitsland. In dit land zijn ze erg zuinig geweest met hun asfalt, want op sommige plaatsen ligt echt te weinig.
Met andere woorden, de wegen zitten vol met oneffenheden, sommige grote gaten, en vlak zijn deze wegen zeker niet.
Als je dan de doorgaande wegen verlaat, en je komt op het onderliggende wegennet wordt het niet veel beter. Maar op dit onderliggende wegennet is het wel lekker rustig.
f78.jpg
f78.jpg (443.65 KiB) 10466 keer bekeken
Zoals ik al schreef, kom je soms niemand tegen. Waar ik me over verbaasde was dat ik ineens langs een begraafplaats kwam, terwijl er zowel naar links als naar rechts, in geen kilometers een dorp of stad te bekennen was.
Deze begraafplaatsen liggen er allemaal zeer keurig verzorgd bij. Als men de woningen en andere gebouwen toch zo goed zou onderhouden, wat zou het daar dan prachtig zijn.

Van de begraafplaatsen maak ik meestal geen foto’s, omdat ik dat niet gepast vind.
f79.jpg
f79.jpg (418.16 KiB) 10466 keer bekeken
Het landschap is gewoon vlak, het lijkt wel of ik ergens op de Veluwe rijd, of me ergens in de Drunense Duinen bevindt. Er is geen berg of heuvel te bekennen. Bossen zijn er soms nog wel op mijn route, maar het merendeel bestaat uit maisvelden en zonnebloemvelden, waarbij de zonnebloemen allemaal dood zijn.

Misschien door het weer ?? Het is hier namelijk warm, zeer warm. Vandaag loopt de temperatuur op tot 36 graden. En nergens in deze open velden is schaduw, dus ik voel het zonnetje wel.

Wel even met een zonblokker aan het smeren geweest, en handschoenen aan, anders zijn mijn
handen ’s-avonds twee hete kolen.

Rijdend door allerlei dorpen, met prachtige namen, die ik maar niet kon onthouden, kom ik een mooi gebouw tegen, wat er ook zo verwaarloosd bij staat. Hoe zonde is dit toch.

En dan, een stukje verderop in het plaatsje Szany, zie ik een ooievaar op een nest zitten. Het nest bevindt zich op een van de elektriciteitspalen. Daar wil ik graag een foto van hebben.
Maar dan doet mijn camera even moeilijk en drukt het plaatje niet af.

De ooievaar wil niet langer poseren, en vliegt weg. Gelukkig kon ik dat moment nog even vastleggen. Een imposante vogel.
f80.jpg
f80.jpg (325.6 KiB) 10466 keer bekeken
Ik kom aan in Pápa, met het prachtige Eszterhazy-slot, en de grote kerk met 2 torens
f81.jpg
f81.jpg (689.25 KiB) 10466 keer bekeken
f82.jpg
f82.jpg (594.65 KiB) 10466 keer bekeken
In de 18e eeuw hebben een reeks branden en later de invallen van de Turken een verwoestende werking gehad op Papa. De herbouw vond plaats aan het einde van de 18e eeuw. De bekende familie Esterházy heeft zich hier sterk voor ingezet. Door deze wederopbouw is het een barokstad.
f83.jpg
f83.jpg (268.92 KiB) 10466 keer bekeken
f84.jpg
f84.jpg (445.08 KiB) 10466 keer bekeken
f85.jpg
f85.jpg (246.85 KiB) 10466 keer bekeken
Mijn eindbestemming komt in zicht, en ook de heuvels komen terug. Ik moet weer wat klimmen en dalen met de scooter.
f86.jpg
f86.jpg (771.74 KiB) 10466 keer bekeken
f87.jpg
f87.jpg (863.31 KiB) 10466 keer bekeken
f88.jpg
f88.jpg (758.96 KiB) 10466 keer bekeken
En dan bereik ik Veszprem. In totaal heb ik nu 1554 km afgelegd in zeven dagen tijd.
f89.jpg
f89.jpg (740.96 KiB) 10466 keer bekeken
Best een beetje opgelucht dat de reis goed verlopen is, check ik in, in mijn hotel.
Om meteen even te gaan douchen, en daarna meteen door te rijden naar Alsoors, waar de familie zich bevindt.
Iets voor 3 uur meld ik me bij hun op de camping, en ga heerlijk onderuit zitten in de schaduw, met een lekkere radler als dorstlesser.
Heerlijk bijkletsen, en om 6 uur samen gaan eten bij een klein restaurantje bij de camping. Bijnaam, de aardbei.

Dat werd me meteen duidelijk toen we daar binnen kwamen. De eigenaar had een muts op die een aardbei voorstelt.
Heel gemoedelijk hebben we daar gegeten. Een tentje met veel interesse voor de klanten.
De meeste worden ook gewoon met hun voornaam aangesproken.

In een persoonlijk praatje kwam naar voren dat ik daar op visite was met een scooter, en toen ik vertelde dat dit een 50 CC scooter is, werd me meteen de hand geschud. Dit vond de man nogal wat.

Hij vroeg me op de foto te gaan met hem, en zijn pagina te liken op Facebook. Ik heb hem dat toegezegd, onder voorwaarde dat ik wel een hoofddeksel moest hebben.
f90.jpg
f90.jpg (564.8 KiB) 10466 keer bekeken
Een leuke afsluiting van een gezellige avond.
Daarna de camping nog even rond gelopen en toen weer terug naar mijn hotel.
Het werd al donker, en dat rijdt toch minder prettig in een vreemde omgeving.

Morgen maar eens rond gaan kijken in de stad.
Welterusten en,

Tot morgen
Gebruikersavatar
henkhouet
Berichten: 930
Lid geworden op: 15 apr 2020, 21:08
Locatie: Hoofddorp

Vrijdag 18 augustus – de achtste dag

Het zonnetje schijnt al volop, als ik wakker word, om me op te frissen en te gaan ontbijten.

Helemaal geen haast vandaag, want ik ga lopend de stad Veszprem een beetje bekijken.
Gelukkig maar, want de pijn in mijn nek, die eigenlijk gisteren weg was, is behoorlijk terug gekomen, en daar had ik vannacht best last van.

Vandaag maar eens lekker buiten zitten met ontbijt. Het hotel heeft een aardige “binnenplaats” waar het goed toeven is.
’S-morgens nog lekker in de schaduw, en dus niet te warm.

Want ja, het wordt rotweer, ongeveer 38 graden op het heetst van de dag, en geloof me, dat is echt niet lekker meer.
Soms kan het ook te heet worden.

Na mijn ontbijt, wat in dit hotel erg goed is, was het tijd om eens te gaan kijken waar ik nu eigenlijk terecht gekomen ben.
Dit keer geen fototoestel mee, maar gewoon foto’s maken met de telefoon. Met die warmte wil ik niet van alles mee hoeven te sjouwen.

Ik had besloten om de burcht te gaan bezoeken. Dit is niet zoals je zou denken een kasteel, of iets wat daar op lijkt, nee het is een soort wijk, ook wel burchtwijk genoemd.
Hier staan diverse belangrijke en historische gebouwen, en dit is eigenlijk het ontstaan van de stad. Want rond het jaar 1000 bestond Veszprem alleen maar uit de burchtwijk.

Hier bevinden zich een paar kerken, het Dubniczay paleis, het paleis van de aartsbisschop, en diverse musea.
f91.jpg
f91.jpg (519.43 KiB) 10466 keer bekeken
f92.jpg
f92.jpg (515.87 KiB) 10466 keer bekeken
f93.jpg
f93.jpg (522.23 KiB) 10466 keer bekeken
Het lopen in Veszprem, zeker bij deze temperatuur, is geen pretje. Het stadje is verre van vlak, en het straatje waar mijn hotel staat heeft al een stijgingspercentage van 11 %.
Als ik aan het einde van het straatje ben, transpireer ik al als een gek, en probeer maar zoveel mogelijk in de schaduw te blijven lopen.
Gelukkig is de burchtwijk maar 500 meter van mijn hotel verwijderd, dus ik zal er wel komen.

Ik kom de wijk binnen via de toegangspoort. De gebouwen staan er hier wel wat beter bij, al is het voormalig klooster er wel beroerd aan toe. Dat krijg je niet meer goed met een likje verf.
f94.jpg
f94.jpg (630.25 KiB) 10466 keer bekeken
Ik besluit om maar eens even een museum te bezoeken.
Het doel is tweeledig, ik ben uit de hitte, en ik steek er misschien nog iets van op.

In het museum is er behoorlijk wat ruimte ingericht voor de kroning van Keizer Frans en zijn vrouw Elisabeth. Bij ons allen beter bekend als Sissi
f95.jpg
f95.jpg (132.41 KiB) 10466 keer bekeken
Het valt me op dat sommige gebeurtenissen van die kroning, in de film, aardig natuurgetrouw zijn overgenomen.

Verder aandacht voor kleding, meubilair, en het ontstaan van militaire gezondheidszorg en het Hongaarse rode kruis. Weinig echt spectaculair.
f96.jpg
f96.jpg (135.26 KiB) 10466 keer bekeken
f97.jpg
f97.jpg (382.18 KiB) 10466 keer bekeken
f98.jpg
f98.jpg (414.21 KiB) 10466 keer bekeken
Ik mocht nog even in een kelder met gewelven kijken, en daar is een kleine expositie van restauratiewerkzaamheden ingericht.
f99.jpg
f99.jpg (406.18 KiB) 10466 keer bekeken
f100.jpg
f100.jpg (370.86 KiB) 10466 keer bekeken
f101.jpg
f101.jpg (371.2 KiB) 10466 keer bekeken
Na mijn bezoek aan het museum toch maar even doorgelopen tot het einde van de burchtwijk, waarbij je dan een heel mooi uitzicht hebt over een deel van de stad, en goed kunt zien dat Veszprem is gebouwd op heuvels. 5 stuks, om precies te zijn.
f102.jpg
f102.jpg (762.51 KiB) 10466 keer bekeken
f103.jpg
f103.jpg (663.85 KiB) 10466 keer bekeken
f104.jpg
f104.jpg (646.72 KiB) 10466 keer bekeken
Hier staat ook een beeltenis van koning, die rond het jaar 1000 regeerde, koning Stefan de eerste , en zijn vrouw Gizela.
f105.jpg
f105.jpg (136.5 KiB) 10466 keer bekeken
Ook een bezoek aan de kerken is een aanrader, het betreft hier de Sint-Michaelsdom, en de barokke Franciskanerkerk. Beide kerken zijn getooid met mooie plafondschilderingen.
f106.jpg
f106.jpg (518.73 KiB) 10466 keer bekeken
f107.jpg
f107.jpg (159.83 KiB) 10466 keer bekeken
f108.jpg
f108.jpg (206.65 KiB) 10466 keer bekeken
Veszprem wordt ook wel de stad der koninginnen genoemd. Dit vind zijn oorsprong in het feit dat Veszprem de lievelingsstad was van de eerste koning van Hongarije, koning Stefan, en zijn vrouw Gizela.
Waarschijnlijk werd Gizela gekroond in deze stad. Zij besloot haar kroon te schenken aan de bisschop, waarmee deze het recht verkreeg om koninginnen te kronen.
f109.jpg
f109.jpg (214.27 KiB) 10466 keer bekeken
De stad der koningen is Székesfehérvár, hier werden de koningen gekroond.

Na dit leerzame bezoek aan de burchtwijk, besluit ik om even de plaatselijke markt te bezoeken. Deze is wat weggestopt, maar hier vind je veel verse groenten, fruit en vlees.
Echt een markt voor de lokale bevolking.
Maar omdat ik beloofd had om twee dingen voor collega’s mee te brengen, hoopte ik dat hier te kunnen vinden.

Allereerst een zak paprikapoeder, om goulashsoep mee te maken. En verder nog gedroogde worst,
met de naam gyulai paroskolbasz. Gelukkig had ik de benaming goed opgeschreven, want anders had ik niet geweten wat ik moest kopen.

De worst heb ik verpakt in DRIE plastic zakken, omdat hij ontzettend sterk ruikt. Niet onaangenaam, maar om nu de hele dag in die geur te moeten zitten, lijkt me ook niks.

Je kunt deze markt wel een beetje vergelijken met de oosterse markt in Beverwijk.

Overal in het centrum stonden watervernevelaars opgesteld, om de mensen wat afkoeling te kunnen geven.
Ik ben er met plezier een paar keer langs gelopen.

Nadat ik nog even lekker op een terrasje iets had gedronken, ben ik langzaam aan terug gelopen naar mijn hotel. Hier heb ik me even goed laten masseren aan mijn nek en hoofd, wat uiteindelijk wel wat verlichting geeft.
Maar even een paar dagen kalm aan doen, het is tenslotte vakantie.

Straks lekker uit eten. Ik heb er echt zin in, en dan op tijd slapen, want dat schiet er soms nog bij in.

Voor morgen zijn de plannen al gemaakt, afscheid nemen van mijn broer en schoonzus, een beetje wandelen bij het Balatonmeer, en verder alleen maar lui zijn.

Ik heb er zin in.

Tot morgen
Gebruikersavatar
henkhouet
Berichten: 930
Lid geworden op: 15 apr 2020, 21:08
Locatie: Hoofddorp

Zaterdag 19 augustus – de negende dag.

He, he, weer eens echt lekker geslapen.
De kleine nek- en hoofdmassage heeft me gisteren toch wel iets goed gedaan.

Gisteren ben ik gaan eten in het restaurant van het hotel. Ze hebben hier een beperkt aantal gerechten, maar wat ze hebben is
van goede kwaliteit. Begonnen met een heerlijk biertje, wat bij het hete weer er wel in ging.

Daarna een stukje kip besteld, opgemaakt op een bedje van een beetje groenten, zoals paprika, uien, courgette en selderij. Dit alles prachtig opgemaakt met wat bosvruchten, en een paar druppels honing- en bessensaus.
Toen het geserveerd werd, dacht ik eerst van, “ verrek, gewoon een kippendij, maar toen ik een hapje nam, ging er een wereld open. Echt top.

Hierna afgesloten met een “chocolade bombe”.

Dit laat zich het best omschrijven als een omhulsel van massieve chocolade in de vorm een grote sjoelbakschijf, maar dan wel hoger. Daarnaast een bolletje room of ijs, ik kon het niet goed benoemen, waaromheen gekruimelde koek lag. Ook dit weer keurig opgemaakt met besjes, en geserveerd op een stuk leisteen. En dat was maar goed ook, want ik had het wel af willen likken om niets verloren te laten gaan.

De chocolade vorm was gevuld met een superlekkere vloeibare chocolade. De combinatie van dit alles was echt perfect.
Hier achteraan nog een heerlijk koffie, zodat mijn avond begon met een goed gevuld buikje (of moet ik zeggen “buik”)

En dan begint de nieuwe dag weer met het opfrissen, en……..eten. Ontbijt.

Na het ontbijt de scooter van het slot afgehaald, en zoals ik beloofd had, richting Balatonmeer gereden om nog wat tijd met familie door te brengen, want zij gaan morgen heel vroeg terug richting Regensburg, om daar nog een week door te brengen, en daarna door te rijden naar Nederland.

Ik had mezelf ook opgelegd om nog een paar foto’s te knippen van het Balatonmeer. Verder zou dit een hele relaxte dag worden, lekker onderuit in een stoel, kopje koffie, blikje Radler, en ontzettend gezellig kletsen.
f110.jpg
f110.jpg (530.22 KiB) 10466 keer bekeken
f111.jpg
f111.jpg (527.47 KiB) 10466 keer bekeken
f112.jpg
f112.jpg (665.44 KiB) 10466 keer bekeken
f113.jpg
f113.jpg (627.4 KiB) 10466 keer bekeken
En zo’n dag is het ook geworden. Dus geen speciale bezichtigingen, geen tourtjes, en eigenlijk maar weinig te melden. Dit was echt een rustdag.
f114.jpg
f114.jpg (861.61 KiB) 10466 keer bekeken
Ik kwam om half 11 aan bij mijn familie, en na een dag vol herinneringen ophalen van onder andere de tijd dat wij bij hetzelfde defensieonderdeel werkte, heb ik om 5 uur afscheid genomen, en ben ik weer naar mijn hotel terug gereden.

Onderweg had ik wel enorm last van harde wind, het weer was vandaag, gelukkig, al niet zo warm als gisteren, en er is onweer op komst. Tenminste, als ik de plaatselijk bevolking moet geloven.
f115.jpg
f115.jpg (274.6 KiB) 10466 keer bekeken
Het was wel weer imposant om die grote plas met water te zien, want zoals ik al een keer verteld heb, is het Balatonmeer, met een oppervlakte van bijna 600 Km2 , het grootste meer van midden-Europa. De lengte is ongeveer 80 km, en de grootste breedte is 15 km.
f116.jpg
f116.jpg (370.39 KiB) 10466 keer bekeken
Doordat het water niet diep is, (het diepste punt is ongeveer 12 mtr) is het een geliefd meer om er een vakantie door te brengen, omdat de watertemperatuur lekker warm wordt.
De gemiddelde diepte is maar 3 mtr.
f117.jpg
f117.jpg (432.49 KiB) 10466 keer bekeken
Daarbij komt nog dat het nog steeds relatief goedkoop is om in Hongarije vakantie te houden. De prijzen liggen lager dan in Nederland, en er is volop te beleven voor de gemiddelde toerist.
Van redelijk goedkope campings tot luxe resorts, restaurants, dancings, het is er allemaal.
f118.jpg
f118.jpg (579.97 KiB) 10466 keer bekeken
En als je dan met een scooter reist, wordt het helemaal goedkoop, want ook de benzine kost hier maar 1,12 euro.
f119.jpg
f119.jpg (829.21 KiB) 10466 keer bekeken
Morgen is het alweer mijn laatste dag hier in Veszprem, en ik heb voor het eerst nog geen plan voor die dag. Even het weer afwachten, en dan komt er beslist wel iets uitrollen.

Nu, lekker uit eten, en dan op tijd naar bed.

Tot morgen
Gebruikersavatar
henkhouet
Berichten: 930
Lid geworden op: 15 apr 2020, 21:08
Locatie: Hoofddorp

Zondag 20 augustus – de tiende dag

Nadat ik gisteren terug kwam in mijn hotel, nadat ik uit eten was geweest, brak hier, zoals voorspeld, een noodweer los. Onweer, bliksem en donder, en vooral regen, harde regen.
Met bakken viel het uit de hemel.

Ik hoopte maar dat al dat vocht geen nadelige invloed zou hebben op de scooter, die hier gewoon buiten moet staan. Weliswaar op een met camera bewaakte prive parkeerplaats, maar wel buiten.

De voorspellingen voor het weer vandaag zijn niet echt slecht.
Hoewel de temperatuur behoorlijk is terug gelopen, is het droog, en wordt er zo nu en dan zon verwacht.
Wel kan er nog een buitje vallen.

Daarom besluit ik maar om een bezoek te gaan brengen aan Balatonfured, een bekende toeristische plaats langs het Balatonmeer.
Hier is duidelijk te zien dat ook de beter gesitueerden zich hier ophouden met hun vakantie. Je ziet hier wat duurdere auto’s, en er liggen nogal wat bootjes in de haven, die duidelijk meer kosten dan een gemiddeld jaarsalaris.

De scooter start zonder tegensputteren, en ik rijd via een wat drukkere weg, rechtstreeks naar Balatonfured.
Ik was vertrokken met mijn dunne zomerjackje aan, maar heb dit toch al snel even verwisseld voor mijn wat dikkere jas.
In het dorpje aangekomen, zie ik direct een mooie plek om mijn scooter te parkeren, en verder lopend door het dorp te gaan.

Dus ik haal de ketting onder de buddyzit vandaan, haal mijn navigatie los, en doe die in de topkoffer, en bij dit alles denk ik nog, laat ik de sleutels van de scooter maar in de zak van mijn jas doen, zodat ik ze niet kwijt raak.

Ik maak ook mijn airhawk zadeltje los, en leg dat in de buddy. Omdat het zonnetje al zo nu en dan schijnt, dacht ik, laat ik mijn zomerjackje maar aan doen.
Ik trek mijn dikke jas uit, leg hem in de buddy, waar ik mijn zomerjasje uitgepakt had, en gooi het zadel dicht.

Dan kom ik tot mijn grote schrik tot ontdekking dat mijn sleutels nog in mijn dikke jas zitten, en de buddy op slot is.

Lichte paniek maakt zich toch wel meester van mij, want ik sta naast een scooter, 1600 km van huis, die op slot staat, en ik kan niet in de budddy komen. Natuurlijk heb ik reservesleutels, maar stom genoeg, die liggen nog thuis.

Ik probeer met geweld het zadel open te trekken, en had in gedachten al vrede met de schade die zou ontstaan, maar dat lukte me niet. Goede raad is duur.
Ik weet eigenlijk niet goed wat ik moet doen. Iemand bellen, maar wie ? En wat vraag ik dan ? Ik kan mijn vrouw bellen, en vragen of ze de reservesleutel opstuurt, maar dit is mijn laatste dag hier, en die sleutels kunnen hier niet zo snel zijn.

Mijn broer, die beslist wel wat gereedschap bij zich heeft, is sinds vanochtend 6 uur al onderweg naar Regensburg in Duitsland, dus die kan mij ook niet meer helpen.
Na een kwartiertje me hopeloos te hebben gevoeld, probeer ik aan de zijkant de buddyzit open te trekken. Natuurlijk lukt dit niet, maar ik voel door de ruimte die dit creëert wel mijn jas, en kan een puntje van die jas tussen mijn vingers krijgen.
Op deze manier lukt het uiteindelijk om de jas uit de buddy te trekken, door met een hand aan de jas te trekken, en met de andere met heel veel kracht de buddyzit iets te lichten.

Gelukkig kan ik weer bij mijn sleutels, en dit alles is achter de rug, zonder enige schade aan mijn scooter.

Dit zijn van die momenten in het leven, dat het niet interesseert wat het kost om het probleem op te lossen, als het maar opgelost wordt.
Toen ik mijn vrouw later belde , vroeg ze allereerst hoe het met me ging. Mijn antwoord was, “ ik heb de slechtste dag van mijn vakantie om zien slaan in de beste” .

Nu kon ik weer opgelucht gaan genieten van mijn dag. Heerlijk laverend langs allerlei souvenirwinkeltjes, terrasjes, restaurantjes, en meer van dat soort dingen.
f120.jpg
f120.jpg (624.97 KiB) 10466 keer bekeken
f121.jpg
f121.jpg (733.34 KiB) 10466 keer bekeken
f122.jpg
f122.jpg (266.78 KiB) 10466 keer bekeken
f123.jpg
f123.jpg (481.66 KiB) 10466 keer bekeken
Dat hier wat meer mensen vertoeven met een grotere beurs, bleek ook wel uit de stand van de Lexus-dealer, die hier met een paar auto’s staat, waarmee ook proef gereden kan worden.
f124.jpg
f124.jpg (602.68 KiB) 10466 keer bekeken
f125.jpg
f125.jpg (678.88 KiB) 10466 keer bekeken
f126.jpg
f126.jpg (521.51 KiB) 10466 keer bekeken
Ook stond er nog een kleine Maserati, die, volgens de nummerplaat, van een Hongaarse eigenaar moet zijn. Ook hier dus grote verschillen tussen arm en rijk.
f127.jpg
f127.jpg (479.72 KiB) 10466 keer bekeken
f128.jpg
f128.jpg (553.05 KiB) 10466 keer bekeken
Na een tijdje rond te hebben gelopen, besloot ik om een boottochtje te gaan maken over het meer. Ik heb dit wel eens eerder gedaan, en dit kan best leuk en onderhoudend zijn.
Als je al in de buurt komt van zo’n rondvaartboot, springt er wel iemand op je af, die je juist naar hun boot wil hebben.
f129.jpg
f129.jpg (328.06 KiB) 10466 keer bekeken
f130.jpg
f130.jpg (150.18 KiB) 10466 keer bekeken
Het weer was ondertussen ook ideaal geworden, 24 graden, wel wat wind, maar volop zon. Voor mij is dit heerlijk. Een groot verschil met de 38 graden van 2 dagen geleden.

Leerzaam vond ik het niet, want ondanks de uitleg via de speakers op de boot, heb ik niet kunnen volgen wat er werd verteld over de omgeving en andere bijzonderheden.
Er waren ook veel kinderen aan boord, die boven het geluid van de speakers uitkwamen. En zo hoort het eigenlijk ook, kinderen moeten ook kind kunnen zijn.
f131.jpg
f131.jpg (436 KiB) 10466 keer bekeken
f132.jpg
f132.jpg (475.67 KiB) 10466 keer bekeken
Het was tenslotte een piratenboot, dus ik had misschien een ander boot kunnen kiezen.
f133.jpg
f133.jpg (343.25 KiB) 10466 keer bekeken
f134.jpg
f134.jpg (282.56 KiB) 10466 keer bekeken
f135.jpg
f135.jpg (363.35 KiB) 10466 keer bekeken
f136.jpg
f136.jpg (330.68 KiB) 10466 keer bekeken
Het maakte de tocht niet minder leuk. Daarna nog even koffie gedronken op een terrasje, en een paar flessen Hongaarse wijn gekocht, in een speciale fles. Een soort van souvenir.
Oh ja, en zo’n ding voor op de koelkast, met zo’n magneetje. Die kleine dingen hebben we uit meerdere landen, en ik mocht niet vergeten om er een mee te brengen.
f137.jpg
f137.jpg (754.3 KiB) 10466 keer bekeken
Hierna ben ik via een landelijke route terug gereden naar mijn hotel, om nog even te genieten van de rust. Straks uit eten, dan, als ik terug kom, mijn spullen alweer inpakken, want morgen begint mijn 8-daagse terugreis.

Als de terugreis net zo prettig verloopt als de heenreis, dan heb ik er behoorlijk zin in.
We zullen het zien.

Tot morgen
Plaats reactie